Nieuws

Voor alle pers- en mediavragen kunt u terecht bij onze afdeling communicatie, via 074-240-4800 of via e-mail: info@solarfreezer.nl.

EEN BETROUWBARE & DUURZAME VERVANGING VOOR AARDGAS

Duurzaam verwarmen en koelen met regenwater

Onlangs zijn wij samen met GEP begonnen met de installatie van een imposant systeem van SolarFreezer™RAIN met drie betonnen putten, voor regenwater opslag bij een vrijstaande nieuwbouw woning. Een mooi voorbeeld van de duurzame aanpak door de bewoners, waarbij er niet alleen gekeken wordt naar energiebesparing maar ook naar het duurzaam omgaan met regenwater.

De innovatieve SolarFreezer™ technologie voor gasloos verwarmen in combinatie met regenwater opslag biedt uiteenlopende nieuwe mogelijkheden voor duurzaam verwarmen, koelen en waterbeheer.

SolarFreezer™RAIN werkt op basis van het SolarFreezer™ principe. De regenwaterput heeft in dit geval de functie van de opslag van thermische energie, tegelijkertijd biedt het systeem ook meerdere opties voor regenwater opslag en gebruik. Regenwater is een uitstekend alternatief voor huishoudelijke toepassingen waar geen dure drinkwaterkwaliteit nodig is, het bevat geen kalk en het water is een ideale energiedrager.

 

Het systeem is ontwikkeld in een strategische samenwerking met GEP, bewezen expert met meer dan 23 jaar ervaring in decentraal watermanagement. Het kan toegepast worden in verschillende configuraties, afhankelijk van de woning, het perceel en de wensen van de bewoners.

Deze specifieke configuratie bestaat zelfs in het kern uit drie regenwater putten - voldoende om een groot vrijstand woning volledig gasloos te verwarmen of passief te koelen en te voorzien van warm water het hele jaar door, ook in de zonarme periodes. Daarnaast wordt het gefilterde regenwater gebruikt voor huishoudelijke toepassingen, zoals toiletspoeling, wasmachine, sproeien van de tuin en het wassen van de auto.

De drie ondergrondse putten vangen continue het regenwater op. Twee van de putten, met ingebouwde warmtewisselaar, fungeren als de opslag van thermische energie - een warmte buffer voor de warmtepomp. De derde put zorgt voor voldoende water voorraad voor de huishoudelijke toepassingen. 12 thermische collectoren, onzichtbaar geplaatst achter de PV panelen op het dak, verzamelen energie voor de NIBE warmtepomp.

In de warme periodes wordt de overproductie van de thermische energie opgeslagen in de twee warmteputten. Wanneer er in de koude periodes te weinig warmte wordt verzameld door de thermische collectoren, kan de warmtepomp energie onttrekken uit de opslag. Dat gebeurd automatisch. De warmtepomp wordt namelijk aangestuurd door het centrale besturingssysteem dat automatisch schakelt tussen de twee warmtebronnen, afhankelijk van de situatie. Zo wordt er maximum rendement van het systeem verzekerd.

 

Toegepaste SolarFreezer™RAIN configuratie:

• Water-water warmtepomp van NIBE

• 12 thermische collectoren op het dak

• 1 regenwater put van 15.000 liter voor huishoudelijk gebruik van regenwater

• 2 regenwater putten van in totaal 30.000 liter, als warmteopslag

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen over SolarFreezer™RAIN, stuur dan een e-mail naar: info@solarfreezer.nl Wij helpen u graag verder.

 

Terug naar het overzicht

VIDEO

Energiezuinig verwarmd en gekoeld bedrijfspand | Ederveen

Bekijk de video Eerdere nieuwsberichten