Nieuws

Voor alle pers- en mediavragen kunt u terecht bij onze afdeling communicatie, via 074-240-4800 of via e-mail: info@solarfreezer.nl.

EEN BETROUWBARE & DUURZAME VERVANGING VOOR AARDGAS

Tubantia|dinsdag 24 september 2019

SolarFreezer™ verwarmt huizen in plan Hoitink

De nieuw te bouwen woningen op het plan Hoitink in Bornerbroek worden verwarmd via een zogeheten Solarfreezer systeem. Dat nieuwe systeem voor verwarming maakt gebruik van panelen die op de daken liggen en een warmtepomp.

Van WIM GOORHUIS

_______________________________________________________________________________________

Bouwbedrijf Wessels uit Rijssen heeft vorige week tijdens de dorpsavond Bornerbroek een toelichting gegeven op de plannen voor de bouw van de tien koopwoningen en zestien huurappartementen in het hartje van het kerkdorp. Daarbij zijn ook nieuwe schetsen van de woningen getoond. Projectleider Gerrit Boers van Wessels vertelde onder meer over het verwarmingssysteem van de nieuwe woningen. Zoals bekend moet er gasloos worden gebouwd. Panelen die op de daken van de huizen worden aangebracht, worden zowel voor het opwekken van stroom gebruikt als voor het opwarmen van water voor verwarming. Vanaf het dak gaat de thermische energie naar een warmtepomp, een overschot aan warmte wordt vervolgens opgeslagen in een buffer die in de kruipruimte van de woningen wordt aangebracht. Het systeem is stil en er is een prettig binnenklimaat tegen lage energiekosten, zegt Boers.

Prijzen van de woningen zijn nog niet bekend. "Dat weten we nog niet, de procedure loopt ook nog", zegt Boers. Het bouwplan lijkt de instemming te hebben van de bevolking. Boers: "Er is geen enkele zienswijze ingediend tijdens het ter inzage leggen van het bestemmingsplan. Nu moet de gemeenteraad dat nog bekrachtigen. Maar we zitten te wachten wat de raad doen in verband met dat stikstofbesluit." Boers zegt 'een beetje moedeloos' te worden van de grote gevolgen van het stikstofbesluit. "Maar we kunnen eigenlijk nog niks zeggen over dit plan."

 

Terug naar het overzicht

VIDEO

Energiezuinig verwarmd en gekoeld bedrijfspand | Ederveen

Bekijk de video Eerdere nieuwsberichten